Safran Çayı
0 (0)

Değişik tatlarıyla her damak zevkine hitap eden safran çayı, ülkemizin çay kültüründe çok özel bir yere sahiptir. Anadolu kültürünün vazgeçilmezlerinden biri olan bu göz kamaştırıcı çay, hem gözleri hem de kalpleri aydınlatmayı başarıyor. Özellikle sofralara yerini alan şenlikli atmosferin vazgeçilmezidir. Peki, bu özel çayın nereden geldiğini, ne gibi özellikleri vardır ve nasıl hazırlanır? Bütün cevaplara bu makalemizden ulaşabilirsiniz.
Safran Çayı

1. Safran Çayının Tarihçesi

Türklerin geleneksel cayı olan Safran Cayı’nın tarihi binlerce yıl önceye dayanmakta. Genel olarak Ege Bölgesi’nde yetişen safran bitkisine dayanmaktadır.

Bitkideki özel özelliklerin yanı sıra güçlü tat ve sağladığı yararlar nedeniyle cayın çok eski zamanlardan beri ziyaretçilerimize sunulmuştur. Safran, Türklerin kültüründe özel bir yere sahip ve son zamanlarda modern olarak cay olarak pişirilerek yeniden sunuluyor.

Safran cayının tarihi için çok fazla kaynak olmasa da, deneyimlerimiz zengin bir tarihin olduğunu ve yaşanmış kesin bir kültürel mirasın unutulmaması gerektiğini göstermektedir. Yerel halktan biri tarafından oluşturulan bu ürün kendisini Ege Bölgesi’nde en çok kullanılan bitkilere borçlu:

  • Sarımsak
  • Nane
  • Tuz
  • Anason

Tarih boyunca bu öğelerin kullanıldığı doğal kaynaklar ile oluşturulmuş bir tat demektir. Bu yüzden safran cayi, eşi benzeri olmayan bir özgünlükteki tat oluşturmaktadır.

1. Safran Çayının Tarihçesi

2. Safran Çayının Faydaları

Safran çayının faydaları saymakla bitmez. Kullanılan ürünün safranlı ya da safrandsız olması tercih edilen düşünceler arasında önemli bir yere sahip. Safran çayının faydaları saymakla bitmez çünkü C vitamini deposu olarak adlandırılan safran çoğu hastalığın üstesinden gelmek için güçlü bir savaşçıya sahip.

  • Çölyak Hastalığına Karşı Güçlü Bir Mücadeleci: Safran çayı, karbonhidrat metabolizması bozuk olan kişiler için önemli bir kaynak. Kullanılan safran herhangi bir çölyak hastalığı riskini azaltmak için faydalıdır.
  • Kalp Sağlığını Geliştiriyor: Safran çayının anti-platlet etkisi vardır, yani kan pıhtılaşmasının önlenmesinde etkili bir kaynak olarak hareket eder. Aynı zamanda kalp hastalıklarının oluşmasını önlemek için de önemlidir.
  • Oksitosin Seviyesini Artırır: Safran çayı Oksitosin hormonunun artmasına yardımcı olarak anne sütü salgılamasını teşvik eder. Bu da yeni annelerin sütü emmesinin kolaylaşmasını mümkün kılar.

Ayrıca, safran çayının mineral açısından zengin olması ve vücutta ve bağışıklık sisteminde tahribatı giderici etkisi bulunmaktadır. Kişinin toplam kaliteli yaşamına katkıda bulunmak için safran çayı boş zamanlarından yararlanabilecekleri bir kaynak olarak hareket eder.

2. Safran Çayının Faydaları

3. Safran Çayının En Doğal Haliyle Hazırlanması

Safran çayını özellikle akşamları tüketildiği için oldukça ferahlıyor ve rahatlatıcı etkisiyle günün stresini atmanıza yardımcı oluyor. Ancak en doğal hali ile hazırlanması, içerdiği kimyasalların çok daha az olması için hala en iyisi. Aşağıda bazı temel adımları takip ederek safran çayı içmekten daha fazla lezzet alabilirsiniz:

  • Yüksek Kaliteli Kökenli Safran Tahin – Herhangi bir safran çayı hazırlamadan önce en kritik adım, yüksek kaliteli ve atıştırılabilir kökenli safran tahin almaktır. Mutlaka taze safran kullanın ve kesinlikle toz safran kullanmayın.
  • Buşuk İpliklerin Faydası – Safran çayındaki çıtar katkısından en iyi yararlanmak için eğer mümkünse, ipliklerinizi taze safran tahinine buşuk kombinleyin. Bir çayı veya çay filtresine koyun; bu, safran kokusunu arttırır.
  • Tatlı Bir Tad – Safran çayına şeker ya da bal ekleyerekkeniyin; özellikle bal, çayın ekstra antibakteriyel ve antiviral etkileri nedeniyle safranın etkilerini artıracaktır. Şeker gibi tatlandırıcıları da kullanmanız kesinlikle süper.
  • Soğukta Tutmak – En iyisi, hazırladığınız safran çayını soğuk bir kabın içinde muhafaza etmektir. Bu sayede soğuk olarak ya da ılık olarak içebileceksiniz.

Safran çayının Tadının artması için, taze bir meyve suyu veya zencefili su karıştırıp içebilirsiniz. Taze zencefil, safran çayının köpüren ve zengin kalori açısından mükemmel bir işlev görür. Akşam saatlerinde her zaman sakin olmak ve yorgunluğunu hafifletmek için en kolay tercih olan safran çayı; nöronları destekler ve enfeksiyonlara karşı koruyucu etkileri vardır.

4. Farklı Safran Çayı Şekilleri

Birbirinden farklı safran çayı şekilleri, aromatik tadıyla herkesi kendine hayran bırakıyor. Şahane safran reçetelerinin sizi beklediği prensip, onlarca renk kombinasyonu ve kafa dinlemeyi sevenlerin sevdigi koku ile safran çayından çok şeyler öğrenebilirsiniz.

  • Kahverengi Safran Çayı: İlk başta tıbbi bitki özütlerinden oluşan kahverengi safran çayı, zengin meyve ve sebze içeriği ile doludur. Özgün tada sahip bu çayın içinde lezzetli ve aromatik nöbetinizi koruyabilirsiniz.
  • Şifalı Safran Çayı: Şifalı safran çayı, problemli derinin bitki özütleri öne çıkarmak için safran ve farklı bitki özütleri ile yapılır. Bu çay özellikle cilde şifalı ve regenerasyon arıyorlar için faydalıdır.
  • Klasik Safran Çayı: Dilerseniz safranın klasik reçetesini de denemek isteyebilirsiniz. Taze safran içine bitki özütleri ekleyin ve aromatik ve şifalı safran çayınızın tadını çıkartın.

Birbirinden güzel renklerin bir araya geldiği safran çayının size kendinizi daha güçlü hissettirecek olduğu inanılır. Farklı safran çayı reçeteleri de yaratıcılığınızı kullanarak çeşitlendirebilirsiniz.

Konu Özeti

Muhteşem tatı ve kıymetiyle Safran Çayı, sizi Sadabad’ın koridorlarına götürür. Süleymaniye Çay Bahçesi’ndeki köpüklü çayların masalını birlikte anlatıyoruz: Baharın ikinci haftasında her zaman Türklerin tea-time’ı için vazgeçilmez bir seçenek olan Safran Çayı.

Konuyu Oylamak İçin Tıklayın.
[Toplam Oy: 0 Ortalama Oy: 0]

YORUMLAR

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir