Down sendromu, genetik bir bozukluktur ve birçok insan bu duruma doğal olarak bağlı olarak hayatlarını sürdürmektedir. Ancak bir sürpriz ile, Down sendromlu hayvanlar hakkında endişeler de doğmaktadır. Down sendromlu neden yok sorusu, bilimsel bakış açısı ile, bir sorun haline gelmiştir. Down sendromlu hayvanların olup olmadığı, bilim insanları ve çevreleri arasındaki tartışmadaki etkeni oluşturmaktadır. Bu makalede, bu konuya yer vereceğiz ve Siyahi Down sendromuyla ilgili önemli konuları detaylı olarak inceleyeceğiz.
Başlıklar
1. Down Sendromu Nedir?
Down Sendromu; adını kendi keşfeden İngiliz doktor J.L.H. Down’a atfedilen bir çeşit genetik bozukluktur. Bu bozukluk, çocukların üçüncü kromozomunda bir hata oluşması sonucu meydana gelir. Anormal kromozommaların oluşturduğu bu bozukluk kendini;
- Zihinsel gerilik
- Fiziksel özellikler
- Fiziksel gecikme
gibi özelliklerinden ayırt edebilmektedir. Bu bozukluk her yaşta ve bütün cinslerde görülebileceği gibi, çoğu zaman gebelik sırasında doktor tarafından fark edilir ve gerekli bütün önlemler alınır.
2. Siyahi Down Sendromu Neden Yok?
Siyahi Down Sendromu insanların kromozomlarındaki anormal değişiklikler sonucunda ortaya çıkan ciddi bir gelişimsel güçlük halidir. Down Sendromu olan bebeklerin zekaları, çoğu insana kıyasla düşüktür. Down Sendromu olan bireylerin vücutlarda ve kafa yapısında bazı fiziksel özellikleri vardır.
Her ne kadar Down Sendromu olan bireyler hem fiziksel hem de zihinsel özellikleri nedeniyle vücudlarının birçok bölümünde düşük seviyede gelişme gösterebilseler de, siyahi Down Sendromu asla mevcut değildir. Bunun nedeni tamamen kromozomların kombinasyonudur. Siyahi Down Sendromu oluşturmak için, her iki kromozomun down sendromuna karşı imza vermesi gerekir ve bu kombinasyon sadece etnik farklılıklar hakkında herhangi bir bilgi vermez.
- Kromozomların her ikisinin de Down Sendromu (trisomi 21) geninin üzerine imza vermesi gerekir.
- Down Sendromu ve etnik köken arasında bir ilişki yoktur.
- Down Sendromu oluşturmak için sadece tüm kromozomların kombinasyonu önemlidir.
3. Down Sendromlu Hayvanların Varlığı
Down Sendromu, bazı hayvanların zihinsel ve fiziksel becerilerinin gelişim geriliğine yol açan genetik bir bozukluk olarak tanımlanır. Down Sendromlu (DS) hayvanların varlığı eskilere kadar uzanır. İnsanlar genellikle insanlar için kavramsallaştırılan Down Sendromuna ek olarak, hayvanlar üzerinde düşüneceklerdir.
DS’lu hayvanlar arasında insanlar ile paylaşılan bazı karakteristik fiziksel özellikleri vardır. Genellikle öne eğilmiş bir kafaya ve farklı deri tomurcuklarına sahiptir. Aynı zamanda mısırın ile biçimli bir göz formu, yaşamlarının süresinin kısalması, daha yüksek hiperaktif olma ve daha çok yalnızca bir kere daha üreme olma gibi DS’lu hayvanları diğer hayvanlardan ayıran bazı özellikleri de vardır.
DS’lu hayvanlar hayata karşı ne kadar dayanıklı olduklarını göstermek için kendilerini göstermiştir. Bu durum, onların üstesinden gelmek için güçlerini her zamankinden daha fazla kullanmalarını gerektirecektir. DS’lu hayvanlar aynı zamanda dikkatli bir şekilde bakılmışsa, herhangi bir kronik hastalık olmaksızın sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşayabileceklerini de göstermektedir.
DS’lu hayvanlar gösterdikleri başarı ile övündürler ve insanların kendilerini geliştirmelerine yardım ederler. Bununla birlikte DS’lu hayvanların yüzlerce yıllık bir geçmişi vardır ve bu geçmişin devamı da insanları nasıl şefkatli bir şekilde bütün hayvanları kucaklamalarının sabit bir hatırlatmasıdır.
4. Prenataldan Sonrasında Farklı Yaklaşımlar
Kendini ve çevresini doğru bir şekilde tanımak, çoğu kez çocuğun yaşamının erken aşamalarında başlar. Anne-babalar, prenatalde çocuğa kendilerinden, görsel ve işitsel algılarından, mesleki çalışmalar, akademik meseleler ve bunların yanı sıra sağlıkla ilgili diğer hususlar olmak üzere çeşitli şeyler öğretmek zorundadır.
Bir çocuğun büyüme süreci sona erdikten sonra, anne-babalar çocuklarından en fazla beklentiyi karşılamaya odaklanır. Onlara ahlak ve sosyal meseleleri nasıl düzeltmek, nasıl kendilerini ifade edecekleri ve sağlıklı ilişkiler kurma konusunda tavsiyelerde bulunmaya çalışırlar. Ayrıca,
- Davranışsal ve sözel olarak onlara nasıl bir yol izlediklerini
- Ne seviyedeki öğrenme becerilerine sahip olduklarını
- Ve başarılı girişimleri neler olabileceğini
öğrenmek de önemlidir.
Bu genel yaklaşımlar, her çocuk için farklı yollar üzerinden yürütülür. Örneğin, çoğu ebeveynler çocuğun kendi gelecekteki başarısı için ne yapabileceğini öğrenmek ve ona çeşitli fırsatlar sunmak ister. Bazı aileler de ise çocuğun şimdinin gelişimini hızlandırmak için bazı cerrahi işlemleri isteyebilir.
Konu Özeti
Sadece insanlar Down Sendromu ile doğmuyor. Down sendromlu hayvanların da olduğu anlaşıldı. Tekrar vurgulamak gerekirse Down Sendromu her ölçekte her yere dağılmış, özel olarak genetik olarak mükemmel olmayan küçük bireylerin yaşam sürüşü olarak düşünülmelidir. Her arkadaşımız ve ailenizin hayatını zenginleştirdiği gibi, aynı şekilde Down Sendromlu hayvanların da zekaları da keşfedilmesi gereken önemli özelliklerle doludur!
Oyun ve Teknoloji Hakkında Herşey.